Livs.se

2020-10-01 kl 12.16

Besvikelse över strandade förhandlingar

Det blev inget avtal mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv om trygghet och omställning på arbetsmarknaden.Parternas förhandlare nådde långt i många av frågorna, men natten till torsdagen strandade förhandlingarna.

– Jag är självklart besviken. Båda parter har gjort ett gediget arbete för att försöka lösa komplicerade frågor, men tyvärr lyckades vi inte enas i slutänden, säger Eva Guovelin, Livs förbundsordförande.

LO tog initiativ till förhandlingarna hösten 2017 med ambitionen att få till en uppgörelse om ett bättre anställningsskydd och starkare omställningssystem.

– Vårt mål var att stärka medlemmarnas trygghet, det kommer vi fortsätta att jobba för. Vi vill bland annat komma till rätta med utbredningen av otrygga anställningar och förbättra möjligheterna till kompetensutveckling för både de som är i anställning och de i omställning, fortsätter Eva Guovelin.

– Om Centern och Liberalerna inte drivit igenom LAS-utredningen hade förutsättningarna för att enats varit betydligt bättre. Den har definitivt påverkat utgången av förhandlingarna, säger Eva Guovelin.