Livs.se

2013-04-22 kl 13.22

Cloettas VD belönas för nedläggning!

Bengt Baron, Cloettas VD, simmar i bonus efter beslut om nedläggning av fabriken i Gävle.

7,3 miljoner kronor är den bonus Cloettas VD Bengt Baron kan plocka ut för att framgångsrikt ha lagt ned den anrika fabriken i Gävle och flyttat produktionen till låglönelandet Slovakien.

Totalt kostar VDn 2012 sammanlagt 12,5 miljoner, varav den fasta lönen uppgår till 4,7 miljoner. Samtidigt som Bengt Baron alltså belönas med en bonus på 150 procent av lönen sparkas alla de 150 anställda i Gävle i början på 2014. Därmed är Baron den dyraste VDn någonsin i fabrikens historia.

– Det här är oerhört provocerande och inte så lite oanständigt säger Livs ordförande Hans-Olof Nilsson i en kommentar.

– Det här visar att hög moral inte är något som är vägledande för delar av livsmedelsindustrin och näringslivet. Det hade varit välgörande om Svenskt Näringslivs Urban Bäckström och Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist hade markerat att detta bryter mot den lönenormering för arbetsmarknaden som Industriavtalet ska utgöra, fortsätter Nilsson.

– I förhandlingarna om nedläggningen av fabriken i Gävle var ett av argumenten från bolaget att man genom detta skulle spara 120 miljoner kronor om året. Nu kapar VDn ensam alltså åt sig 10 procent av detta.

Det här visar att det behövs någon form av lagstiftning som reglerar och begränsar villkoren för ledningspersoner i företag som verkar i Sverige. Att belönas med en bonus på 150 procent av lönen när man samtidigt lägger ned och sparkar alla anställda visar att Cloetta och ägaren Leaf inte tar något samhällsansvar. De borde skämmas, avslutar Nilsson.