Livs.se

2018-05-07 kl 12.18

Din anställningstrygghet är värd att kämpa för

LAS – Lagen om anställningsskydd – är en stor trygghet på jobbet och i vardagen. LAS är en grundpelare i den svenska modellen och arbetsmarknadslagstiftningen. LAS skyddar dig från att bli godtyckligt uppsagd och skapar förutsättningar för trygga jobb.

Även till synes små förändringar i lagstiftningen kan få stora konsekvenser och skapa en otrygghet på arbetsmarknaden. När den borgerliga alliansregeringen införde anställningsformen ”Allmän visstid” 2007 ledde det till en kraftig ökning av tidsbegränsade anställningar. Något som slagit hårt mot unga och kvinnor. Något som slagit hårt mot arbetare.

Idag är det många som, mer eller mindre, tvingas sova med mobilen i handen i väntan på att få ett SMS om jobb och som längtar efter den trygghet som en tillsvidareanställning ger. Med osäkra tidsbegränsade jobb är det svårt att påverka dåliga arbetsvillkor, många vittnar om att de tvingas jobba när de är sjuka och att det är omöjligt att kunna planera en semester. Att kunna skaffa bostad eller bil är det inte tal om. Hela familjer drabbas av otrygghet och osäkerhet.

Nu vill Moderaterna med stöd av SD riva upp LAS och försämra anställningstryggheten ännu mer drastiskt. De vill avskaffa principen om ”sist in – först ut”. Turordningsreglerna är det enda som skyddar löntagare från godtyckliga uppsägningar. Om Moderaternas förslag blir verklighet skulle det i princip innebära en provanställning på livstid för oss alla. Du skulle kunna bli uppsagd när som helst och bli av med jobbet utan sakliga skäl.

Det är mycket som står på spel i höstens val. Anställningstryggheten är hotad. En Alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna skulle inte vänta länge med att kraftigt försämra villkoren för oss arbetare. Vi måste tillsammans kämpa för att den borgerliga alliansen inte kommer till makten med stöd av Sverigedemokraterna. Vi måste rösta för mer anställningstrygghet och för schysta villkor för oss som jobbar.

Rösta nej till otryggheten!
Rösta för ett schyst Sverige!

 

Ladda ner som PDF

 


Den 9 september är det val till riksdag, landsting och kommuner. Då får vi chans att tillsammans påverka hur vi vill att vårt land ska styras de närmaste fyra åren.

Valet är viktigt för det handlar helt enkelt om vilket Sverige vi vill ha. Som fackförening tror och jobbar vi för ett schyst Sverige. Det gör vi för att vi är säkra på att vårt land blir som allra bäst och starkast när alla får möjlighet att vara med. Ett schyst Sverige ställer inte utsatta grupper mot varandra. I ett schyst Sverige behöver vi stå upp för varandra precis som vi står upp för varandra på arbetsplatsen.