Livs.se

2019-06-12 kl 20.10

Dödsolycka på grund av brister i säkerheten

– Det är en stor tragedi när en anställd dör på jobbet och det ska inte få hända. När det nu visar sig bero på brister i säkerheten är det ett totalt misslyckande för Atria, säger Eva Guovelin, ordförande för Livsmedelsarbetareförbundet, med anledning av domen mot Atria Sverige AB.

– Företagen måste inse att arbetsmiljöarbete och säkerhet aldrig någonsin kan underordnas kortsiktig vinstjakt. Vi kommer att med kraft driva och medverka i ett förstärkt arbetsmiljöarbete, säger Eva Guovelin.

Bakgrund till domen

Livsmedelsföretaget Atria Sverige AB har dömts för arbetsmiljöbrott och tvingas betala en miljon kronor för dödsolyckan som inträffade i Pastejkökets fabrik i Tranås i oktober 2015. En anställd klämdes så svårt vid en maskin att hon avled.

58 dödsolyckor

I Sverige dog 58 människor på sina jobb förra året, enligt Arbetsmiljöverkets beräkningar. För fjärde året i rad ökar dödsolyckorna på arbetet.

Livs förbundsmöte gjorde nyligen ett skarpt uttalande om de ökande dödsolyckorna.

Flera medier, däribland Arbetet, rapporterade idag om åtalet och domen mot Atria Sverige AB. Livsmedelsföretaget har även åtalats för en annan dödsolycka 2017 och den rättegången startar i höst.