Livs.se

2020-06-01 kl 16.59

Ett uselt och omodernt förslag

Idag presenterade justitierådet Gudmund Toijer utredningen ”En moderniserad arbetsrätt”. Utredaren kommer med mycket långtgående förslag på bland annat ändrade turordningsregler och enklare möjligheter för arbetsgivare att säga upp av personliga skäl.

– Det är ett uselt förslag som skulle förändra arbetsplatserna i grunden. Det skulle i princip innebära en fri uppsägningsrätt, säger Eva Guovelin, Livs förbundsordförande.

Utredaren föreslår ändrade turordningsregler så att arbetsgivaren kan behålla 5 personer även om de anställdes sist. Ett annat förslag tar bort rätten att ogiltigförklara en uppsägning på företag med upp till 15 anställda.

– Förslaget förstärker arbetsgivarnas maktställning och ökar otryggheten för de anställda. Tysta och rädda anställda utvecklar inga företag, säger Eva Guovelin.

Förslagen i utredningen ligger i linje med krav som Centerpartiet och Liberalerna har drivit länge. Dessa partier påstår att lagen om anställningsskydd behöver förnyas, men med fri uppsägningsrätt och inskränkta turordningsregler skulle svensk arbetsrätt föras 50 år tillbaka i tiden.

– Våra medlemmar behöver mer trygghet, inte mindre. Låt i stället oss parter göra upp om spelreglerna på arbetsmarknaden.

Håller du med om att lagen om sämre anställningstrygghet måste stoppas? Skriv då under LO-förbundens gemensamma upprop anställningstrygghet.nu