Livs.se

2018-04-12 kl 15.33

Fel att rekommendera fortsatt försäljningsförbud för snus i EU

– Fel igen! Snusförbudet i EU måste få ett stopp, det säger Livs förbundsordförande Eva Guovelin med anledning av rekommendationen om fortsatt försäljningsförbud av snus som tillkännagavs idag.

EUs generaladvokat rekommenderar ett fortsatt försäljningsförbud av snus inom EU efter att Swedish Match begärt prövning. Rekommendationen ses som vägledande för det formella beslutet som EU-domstolen väntas under sommaren.

– Den negativa särbehandlingen av snuset är inte vettig på något sätt, fortsätter Eva. Faktum är att danskt snus får säljas i Sverige, men svenskt snus får inte säljas i Danmark. Dessutom är det fritt fram att sälja de livsfarliga cigaretterna fritt över gränserna.

– Export- och försäljningsförbudet av snus måste upphävas. Vi förväntar oss att regeringen jobbar stenhårt för att få EU att vända så att EU-domstolens beslut blir att snusförbudet stoppas, avslutar Eva.

 

Mer fakta:

Sverige är det enda EU-land där det är tillåtet att sälja snus. Det går bra att producera det i vilket land som helst, men bara tillåtet att sälja det i Sverige. Det är också fritt fram för alla andra typer av tobaksbolag verksamma inom EU att tillverka och exportera sina produkter över hela unionen.

I EU är den genomsnittliga rökningen bland befolkningen 26 procent. I Sverige är den 5 procent. Om en motsvarande utveckling över tid skulle ske inom EU skulle inte bara exporten ha lysande möjligheter. Ett av EU:s största folkhälsoproblem skulle kunna mildras som det har gjort både i Sverige och i Norge.