Livs.se

2021-04-27 kl 12.11

Frige Lee Cheu-yan

Livs kräver att Lee Cheuk-yan, generalsekreterare för Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU), omedelbart friges.

Lee Cheuk-yan anklagades för inblandning i fem ”obehöriga” sammankomster i den fredliga proteströrelsen 1 maj 2019 och 4 juni Candlelight Vigil 2020. Han dömdes till 14 månaders fängelse och ytterligare åtal väntar på rättegång.

I sitt underlag till domstolen bekräftade Lee Cheuk-yan att han inte hade gjort "något fel när han bekräftade människors rätt till fredlig procession och jag tror att historien kommer att befria mig".

Den 1 maj - den internationella arbetarrörelsens dag - är vår dag för arbetare runt om i världen. Till minne av Haymarket-massakern i Chicago 1886 när en fredlig demonstration, till stöd för arbetare som krävde rätt till åtta timmars arbetsdag, brutalt mejades ner.

Den 4 juni uppmärksammas Candlelight Vigil till minne av massakern på Himmelska fridens torg 1989 då demokratirörelsen för studenter och autonoma arbetarorganisationer brutalt mejades ner.

För att säkerställa att vi inte glömmer dessa betydelsefulla handlingar av kollektivt mod i vår gemensamma historia utövade HKCTU-ledare och medlemmar sin internationellt erkända rätt att samlas och rätt till yttrandefrihet för att hedra arbetarnas offer den 1 maj 1886 och den 4 juni 1989.

Lee Cheuk-yan förföljs nu och fängslas för att ha utövat dessa rättigheter - för att fredligt föra samman arbetare till minne av vad vi kämpade för och vad vi inte får förlora. 

Detta påminner oss om att vi måste vara obevekliga i vårt fortsatta stöd för arbetare i Hongkong i kampen för frihet och rättigheter. HKCTU representerar den friheten och är den enda fackliga organisationen som försvarar arbetstagarnas rättigheter. Vi måste mobilisera stöd internationellt.

Livs förbundsstyrelse står tillsammans med Lee Cheuk-yan och HKCTU i kampen för demokratiska och fackliga rättigheter.