Livs.se

2020-03-02 kl 14.07

Livs fördömer gripande av fackföreningsledare i Hongkong

I fredags greps Lee Cheuk Yan av polisen i Hongkong. Han är generalsekreterare för LOs systerorganisation Hongkong Confederation of Trade Unions (HKCTU) och anklagas för att ha deltagit i en olaglig demonstration den 31 augusti 2019.

Livs har sedan många år tillbaka ett samarbete med HKCTU, vilken är den enda fria fackföreningen i Kina. 

– Vi fördömer arresteringen av Lee Cheuk Yan och kräver att åtalet mot honom och andra demonstranter läggs ner, säger Eva Guovelin, ordförande för Livs.

Lee Cheuk Yan blev frisläppt mot borgen i fredags och hans fall ska tas upp i en rättegång den 5 maj. Polisen grep samma dag även andra demokratikämpar i Hongkong däribland mediemogulen Jimmy Lai.
Anklagelserna mot Lee Cheuk Yan är politiskt motiverade och ett sätt för Hong Kongs styrande råd att stävja medborgarnas rättigheter att samlas och organisera sig.

I juni 2019 startade omfattade protester i Hongkong för demokrati och mot fastlands-Kinas lagförslag om en utlämningslag. Runt 7 000 personer ur demokratirörelsen har sedan dess blivit gripna och flera av dem riskerar upp till tio års fängelse.

Livs anser i likhet med HKCTU att de här typen av godtyckliga arresteringar måste upphöra. Livs uppmanar fackföreningar och politiker i hela världen att ta ställning mot de kinesiska myndigheternas odemokratiska agerande.

Fotnot: Ovanstående bild är från november 2019 då Eva Guovelin och Jolan Wennberg från Livs ledning mötte Lee Cheuk Yan med flera från HKCTU i Hongkong.