Livs.se

2008-07-10 kl 09.52

Livs sänker medlemsavgiften!

Livs sänker medlemsavgiften med 32 kr från den 1 juli. Tvärtemot vad arbetsmarknadsdepartementet uppgav i våras kommer Livsmedelsarbetareförbundet nu att sänka avgiften till sin arbetslöshetskassa.

Enligt arbetsmarknadsdepartementet skulle förbundet höja avgiften med 43 kr/månad, vilket Livs protesterade mot. Livs har istället beslutat sänka avgiften fr.o.m. den 1 juli med 32 kr/månad. Detta har godkänts av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

– Det är förbluffande att arbetsmarknadsdepartementet går ut med helt felaktiga uppgifter, säger förbundets ordförande Hans-Olof Nilsson i en kommentar. Det är ju inte en liten felräkning precis, hela 75 kr.

– Uppenbarligen har man inte koll på läget eller så har man medvetet lämnat ut andra uppgifter i syfte att skrämma upp våra medlemmar, fortsätter Nilsson. Oavsett vilket är det anmärkningsvärt!

– Vi kan i vilket fall som helst nu konstatera att regeringen, vilket vi i och för sig visste sedan tidigare, varken har koll på kassornas ekonomi eller konsekvenserna av de regelförändringar man själv infört, fortsätter Nilsson.

En del av finansieringen av a-kassan innebär att den enskilda a-kassans medlemmar ska betala 33 procent av den utbetalda ersättningen till de arbetslösa. Eftersom arbetslösheten bland livsmedelsarbetare har sjunkit kan avgiften sänkas.

Livsmedelsarbetareförbundet har, i motsats till många andra förbund, valt att inte dela på fackföreningsavgift och avgift till a-kassan vilket innebär att vi nu kan gå ut med att vi sänker fackföreningsavgiften.