Livs.se

2016-11-23 kl 16.47

Livs stödjer Musikerförbundets stridsåtgärder mot Idol

Livs förbundsmöte antog idag den 23 november ett uttalande till stöd för Musikernas beslut om stridsåtgärder mot produktionsbolaget FreemantleMedia.

Vi uttalar vårt fulla stöd för Musikerförbundets beslut om stridsåtgärder mot produktionsbolaget FremantleMedia, som producerar tv-programmet Idol för TV4. Det är en skam att bolaget inte vill skriva på ett kollektivavtal utan i stället fortsätta utnyttja unga människor med artistdrömmar. Vissa dagar är den schemalagda arbetstiden uppemot 15-16 timmar. Trots det får deltagarna en ersättning på 875 kronor i veckan efter skatt. Utöver det tvingas de frånsäga sig upphovsrätten och skriva långa kontrakt som det kan vara svårt att ta sig ur.

Trots att Idol drar in stora summor i reklamintäkter till TV4 och är en kassako för FremantleMedia så tvingas Idoldeltagarna att acceptera usla arbetsvillkor och ersättningar som saknar motstycke i arbetslivet i övrigt. Det är oacceptabelt och skulle inte godtas på någon annan arbetsplats.

På svensk arbetsmarknad ska kollektivavtal och schyssta villkor gälla. Det är ett fundament i den svenska modellen, oavsett bransch, oavsett yrkesgrupp och oavsett ålder.

Vi uppmanar nu FremantleMedia att sätta sig ner vid förhandlingsbordet och skriva på ett kollektivavtal. Allt annat vore oanständigt.

Livs förbundsmöte 2016-11-23