Livs.se

2019-01-17 kl 15.10

Livsmedelsarbetareförbundets förbundsstyrelse om överenskommelsen mellan S, MP, C och L

  • Det är bra att det nu finns förutsättningar för en Socialdemokratisk ledd regering, men Centerpartiet och Liberalernas löntagarfientliga politik har fått för stort genomslag. Valresultatet har tvingat partierna att kompromissa och alternativet med en Moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna är avsevärt sämre för Livsmedelsarbetareförbundets medlemmar.
  • Livs är starkt kritisk mot en utredning för förändrad lag om anställningsskydd och att etableringsjobb ska vara möjligt för avtalslösa arbetsgivare. Frågorna om arbetsrätten hanterar parterna bäst i fria förhandlingar.
  • Livs är också starkt kritisk till överenskommelsens fördelningspolitiska konsekvenser. I synnerhet tillsammans med den borgerliga budget som riksdagen redan beslutat om där den som redan tjänar mycket får mer genom stora skattesänkningar.
  • Det finns delar i överenskommelsen som är bra för livsmedelsbranschen och därmed Livs medlemmar. Dit hör ursprungsmärkningen av kött och fisk för restauranger, exportsatsningen och fokus på livsmedelsproduktionen.
  • Det finns flera delar i överenskommelsen som i nuläget är svåra att tolka och därmed analysera konsekvenserna av. Dit hör bland annat förändringarna av arbetsförmedlingen och arbetslöshetsförsäkringen.