Livs.se

2019-05-09 kl 12.27

Rösta för ett EU med ordning och reda

– Europas framtid ligger inte i att ländernas konkurrerar om de lägsta lönerna utan att vi konkurrerar med de bästa kunskaperna. Så utvecklar vi forskning och företag och skapar arbetstillfällen, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när han framträdde på Europadagen på Stockholms centralstation.

I sitt anförande i folkvimlet på stationen knöt Karl-Petter Thorwaldsson an till hur Europa såg ut när han växte upp. Då var världsdelen uppdelad i öst och väst.

– EU-samarbetet har lett till att vi lättare kan resa och göra affärer över landsgränser.

Samarbete är positivt

Han uppmanade folk att gå och rösta i valet till Europaparlamentet den 26 maj. För LO handlar valet i korthet om att välja politiker som vill och kan öka tryggheten för vanligt folk.

Det finns idag länder inom EU som vänder EU-samarbetet ryggen och Brexit är ett exempel på det.

LO anser att det är fel väg att gå. LO:s linje är i stället att EU-samarbetet ska användas för att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden.

–  En person som jobbar i Sverige ska följa svenska regler för arbetsrätten. EU ska inte användas för att pressa ner våra löner och försämra våra villkor. Vi ska inte ha ett EU där Vilda Västern gäller på arbetsmarknaden, sa Karl-Petter Thorwaldsson.

Förtidsröstning är igång

Under firandet av Europadagen på Stockholms centralstation framträdde även EU-ministern Hans Dahlgren och Socialdemokraternas kandidat till Europaparlamentet Heléne Fritzon.

Karl-Petter Thorwaldsson, Eva Nordmark och Göran Arrius.
Karl-Petter Thorwaldsson (LO), Eva Nordmark (TCO) och Göran Arrius (SACO) talade alla på Europadagen.

Sedan den 8 maj går det att förtidsrösta till EU-valet. Det finns en sådan röstningslokal på Stockholms centralstation. Har man med sig id-handling går det till och med att rösta utan röstkort.