Livs.se

2018-06-14 kl 10.33

Stoppa slakten av lönsamma fabriker! Satsa på fler och bättre jobb i livsmedelsindustrin!

Vi har upplevt det gång på gång. Nomad Foods köpte den lönsamma och framtidsinriktade Findusfabriken Bjuv för att lägga ned den och flytta ut produktionen till Reken i Tyskland. Cloetta flyttade ut produktionen vid Läkerolfabriken i Gävle till Levice i Slovakien. Nu ska den norske ägaren Orkla flytta ut Göteborgs Kex till Riga i Lettland. 

Fabrikerna har gått bra, varit högproduktiva och gått med vinst. Men trots omfattande utredningar som gjorts av lönekonsulter där det framgår att fabrikerna i Sverige varit lönsamma väljer företagen att flytta ut produktionen av våra fina svenska varumärken till andra länder. Livsmedelsbranschens storföretag och riskkapitalister spelar ut livsmedelsarbetarna i olika länder mot varandra i syfte att maximera sina egna vinster.

Det går dessutom helt emot och punkterar den nya svenska livsmedelsstrategin som pekar ut vår bransch som en viktig framtidsbransch. Strategin uttalar att livsmedelsproduktionen är enormt viktig både för den inhemska marknaden och för ökade exportintäkter.

Det kan inte på något sätt vara rimligt att det ska vara så billigt att lägga ner lönsamma fabriker i Sverige. Mycket billigare än till exempel i Tyskland. Det får inte vara billigare att lägga ner företag i Sverige än någon annanstans i Europa.

Utflyttningen av lönsamma fabriker måste stoppas!
I ett schyst Sverige har vi fler och bättre jobb!

Ladda ner och skriv ut som PDF


Den 9 september är det val till riksdag, landsting och kommuner. Då får vi chans att tillsammans påverka hur vi vill att vårt land ska styras de närmaste fyra åren.

Valet är viktigt för det handlar helt enkelt om vilket Sverige vi vill ha. Som fackförening tror och jobbar vi för ett schyst Sverige. Det gör vi för att vi är säkra på att vårt land blir som allra bäst och starkast när alla får möjlighet att vara med. Ett schyst Sverige ställer inte utsatta grupper mot varandra. I ett schyst Sverige behöver vi stå upp för varandra precis som vi står upp för varandra på arbetsplatsen.