Lek inte med anställningstryggheten

Vi kan aldrig acceptera att arbetsgivarna via Livsmedelsföretagen och Svenskt Näringsliv kringgår reglerna i lagen om anställningsskydd. Detta uttalande togs på Livs kongress under tisdagen.

Våra arbetskamrater sägs upp på arbetsplatserna trots att det inte föreligger arbetsbrist. Samtidigt anlitas bemanningsföretag för att göra samma arbetsuppgifter. Detta görs för att sortera ut arbetstagare som anses som obekväma.

Ett färskt exempel är Marabou som sa upp 100 anställda. En del erbjöds sedan arbete i ett bemanningsföretag som anlitades av Marabou. Även Systembolagets lagercentral i Jordbro sa upp 49 och ytterligare 33 har varslats. Arbetsgivaren har erbjudit en del av de varslade att ha sin anställning kvar om de går med på klart sämre anställningsvillkor än de har idag.

Vi kan aldrig acceptera att arbetsgivarna via Livsmedelsföretagen och Svenskt Näringsliv kringgår reglerna i lagen om anställningsskydd. Vi kräver att anställningstryggheten stärks i våra kollektivavtal för att förhindra sådant beteende.

Att bete sig som arbetsgivarna gör i dessa exempel ser vi som ett tydligt bevis på att de vill frånsäga sig allt ansvar för kompetensutveckling av sin egen personal och sortera ut människor.

Detta accepterar vi inte!!!

Livsmedelsarbetareförbundets kongress den 2 juni 2009