Livs.se

2019-11-04 kl 13.18

Facken inom industrins avtalskrav: Löneökningar på 3,0 procent

Löneökningar på 3,0 procent, fortsatta avsättningar till delpension och flexpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdheten.
Det är Facken inom industrins krav inför nästa års avtalsförhandlingar.

Löner:
Facken inom industrin, där Livs ingår, kräver löneökningar på 3,0 procent i den kommande avtalsrörelsen. Kravet är grundat på noggranna överväganden av de ekonomiska förutsättningarna både nationellt och internationellt. Vårt lönekrav är långsiktigt hållbart och tar hänsyn till både inflationsmålet och kravet på internationell konkurrenskraft. Det ger fortsatta reallöneökningar samtidigt som det bidrar till en hög sysselsättning.

Avsättning till deltidspension/flexpension:
Vårt långsiktiga mål är att alla anställda ska ha rätt till 100 timmars arbetstidsförkortning per år. 2013 blev parterna inom industrin överens om ett system för deltidspension/flexpension. Nu vill vi fortsätta att höja avsättningen till dessa system.

Åtgärder för minskade arbetsskador och förbättrad rehabilitering:
För att minimera risken för arbetsskador kräver vi att introduktion till arbetsmiljörisker, säkerhetsrutiner och arbetsmiljöpolicys ges vid all nyanställning, inhyrning, ny befattning eller efter en tids frånvaro. Vi kräver också att arbetsanpassnings- och rehabiliteringsverksamheten ska stärkas. Det ska ske genom att tydliggöra mål och rutiner som kontinuerligt följs upp.

Åtgärder för att främja jämställdheten:
Vi kräver arbetsgivarna ska upprätta en handlingsplan där det kartläggs vilka åtgärder som ska göras för att förhindra att anställda som varit föräldralediga missgynnas i sin yrkes-, lön- och karriärutveckling.

Avtalsperiod:
Utgångspunkten för avtalskraven är ett ettårigt avtal.

Hela den avtalspolitiska plattformen kan läsas på www.fackeninomindustrin.se

Facken inom industrin:
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall
Martin Linder, förbundsordförande Unionen
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS
Eva Guovelin, förbundsordförande Livsmedelsarbetareförbundet